Matematik og sport hænger uløseligt sammen

 Under Faglige indlæg

Han løber viljefast mod målet. Pulsen dundrer på højde med larmen fra publikum. Det lykkes ham at placere bolden i nettet 12 minutter før tid ” … og Danmark vinder 2-0 over Tyskland …
Huttelihut!” Og hele landet jubler.

En anden tid og et andet sted er der én, der råber: “5 …, 4 …, 3 …, 2 …, 1 – Bang!” Og svømmerne springer ned i bassinet og kæmper sig vejen frem gennem vandet for at lande på den bedste tid. Øv – det blev ikke til en guldmedalje denne gang, men den personlige rekord på 3 minutter og 47 sekunder blev slået!

I et hus et stykke derfra siger en pige til sin far: “Jeg kan hoppe 100 gange på et minut”, hvortil faren smiler og siger “Må jeg se?”, mens han tænder for stopuret på mobilen. Pigen når at hoppe 102 gange, inden minuttet er gået.

Der er ikke noget at tage fejl af: Matematik, sport og konkurrencer hænger uløseligt sammen. Vi bruger matematikken i sporten til at måle os mod andre eller mod os selv. Nøgleordene er points, tid, højde og længde.

Brug sporten til at sætte ord på matematikken

I gør det sikkert allerede derhjemme – dyrker sport og laver konkurrencer. Men hvad med at sætte ord på matematikken, når I gør det? På den måde lærer dit barn tallene og de matematiske begreber på en sjov og legende måde.

Kast eksempelvis tennisbolde i en spand med dit lille barn. Tæl hvor mange gange, I kan ramme. Tæl også hvor mange, der ryger ved siden af. Har I små stableklodser i huset eller mælkekasser i haven, kan I sammen bygge tårne. Se, hvor mange I kan lægge oven på hinanden, inden tårnet vælter. Sig tallene, hver gang I lægger en klods eller en kasse oven på en anden.

Er dit barn lidt større, kan I begynde at tage tid. Hvor mange gange kan barnet løbe hen til skuret og tilbage igen på 30 sekunder? Hvad hvis man hopper på ét ben? Og hvad hvis det er 20 sekunder i stedet?

Hvis du spiller fodbold eller håndbold med dit store barn, kan I gætte på, hvor mange gange dit barn eller du selv kan ramme målet, hvis I får 10 skud hver. Du kan også hjælpe dit barn til at stå
for pointtavlen, når I spiller dart eller minigolf.

Husk, at matematikken skal trænes akkurat som sporten – vil man være bedre, må man øve sig.

God fornøjelse :o)

Skriv en kommentar

Kontakt os

Send en mail,
hvis du har spørgsmål

Vi bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og til personalisering af indhold og annoncer. Denne information deles med tredjepart. Ved fortsat brug accepterer du vores cookie- og privatlivspolitik. Læs mere.
close-image